Victoria Meale has created a kitchen that provides the perfect setting for family life. She explained the thinking behind it to Amelia Thorpe.

TAGS:

When is a kitchen not a ‘kitchen’? When it’s also a room for family dining, effortless socialising with friends and general homely joy, somewhere to gather the clans, mull over plans for the garden, indulge in some idle chat or even write a novel. Such is the variety of functions it serves, the kitchen is playing an increasingly important role in everyday life.

In tandem with the move towards multi-functionality comes a growing sense that a kitchen isn’t just about cabinetry. After all, sharp corners and hard surfaces do not a friendly space make, something that interior designer Victoria Meale feels strongly.

‘Kitchens today require a different and more thoughtful approach,’ she says. ‘They need to feel comfortable and inviting, with a softer feel than the purely functional rooms of the past.’

A balance of practicality and warmth was key to the success of Victoria’s design for this family home in Barnes, south-west London. True to its Victorian origins, the kitchen was small and part of a series of little, awkwardly arranged rooms (‘far too many doors,’ states Victoria) at the rear of the house.

‘We removed internal walls to open up the space and create one much larger room, occupying the same footprint,’ she explains.

Skylights and Crittall-style glass doors allow maximum light into the room, with the doors offering direct access to the garden.

 

Kitchen by Victoria Meale

But how to create a hardwearing design, suitable for a couple with five children who love to cook and entertain, without opting for serried ranks of cupboards and appliances?

A practical layout was the starting point, recalls Victoria, who admits to ‘templating and relocating the Aga many times’ before she was satisfied. ‘People always gravitate towards the warmth of the Aga, so it becomes the focal point of a room,’ she explains.

‘Just as I would position a table in relation to the fireplace in a dining room, so it was important to place the table here near to the Aga and in a space which also links to the island.’

The L-shaped island is another key feature of the room, serving both aesthetic and functional purposes. Lighter in look and less ‘block-like’ than a rectangular design, the dining side features shelving for attractive displays and space for relaxing on bar stools and the other houses recycling bins, cutlery drawers and storage cupboards.

‘The counter cordons off the working area of the room, without cutting the cook off from the conversation at the table,’ says Victoria.

The absence of wall-hung units maintains the open feel of the main area and a run of tall cupboards is built under a section of sloping ceiling to house the laundry centre. Open shelving to the side adds character and somewhere to store seasonings, close to the Aga, with a neatly slotted-in wine rack below.

It’s probably the palette of natural materials that does the most to enhance the inviting warmth of this room – a careful avoidance of anything too shiny, in tones that link beautifully with the greenery of the garden, framed by the glass doors. Heavily brushed, wide oak boards cover the floor, with the same timber used to make the horizontal panels of the cabinetry, designed by Victoria.

Cupboards are painted in a gentle shade of grey-blue using environmentally friendly paint from eicó and the island counter top is made from blue granite, with a honed finish chosen to enhance the beauty of the natural striations.

 

‘With colour on the joinery, I use white on the walls to create a fresh, modern feel,’ Victoria continues.

Here, the clean shade provides a crisp backdrop to the naïve painting above the Aga, simple shelves with displays of hand-thrown ceramics and a pair of industrial wall lights. ‘None of these things would usually be hung above an Aga,’ she adds, ‘but they add a personal, quirky touch that instantly makes the room feel more like a living space, rather than a room that’s purely functional.’

The same applies to the choice of rattan shades for the pendant lights (try Cox & Cox for something similar), which is not typical of ‘standard’ kitchen design and shifts the focus from ‘functional’ to ‘living’ space.

More character comes from the antique farmhouse table and wheelback chairs, much-loved pieces that have been in the family for years. ‘I hate the idea that we dismiss so-called “brown furniture” – to me, mixing in a few favourite antique pieces or family heirlooms adds character to a room,’ says Victoria.

To complete the welcoming effect, there is comfort and texture at every turn, from the braided-hemp rugs to the soft wool throws and linen-covered chair cushions. Ultimately, what makes this kitchen more than a kitchen? ‘A real sense of it being the heart of the home,’ Victoria says firmly.

Victoria Meale opens a second studio this month – www.victoriamealedesign.com